Hvornår er det bedst at tage vitaminpiller og kosttilskud?

For at få den fulde effekt af dit kosttilskud, er det vigtigt at tage det på den rigtige måde og det rigtige tidspunkt. I denne artikel ser vi på de forskellige vitaminer og svarer vi på spørgsmålet: Hvornår er det bedst at tage vitaminpiller? På den måde kan du både opnå den maksimale effekt, og undgå uønskede bivirkninger.

Hvornår er det bedst at tage vitaminpiller? Piller, vandglas og ur.

Nogle vitaminer bliver fx. lettere optaget i kroppen, hvis du tager dem i forbindelse med et måltid. Andre bør du tage på tom mave.

Præcis hvornår det er bedst at tage dine vitaminer, afhænger af, hvilken type tilskud du tager. Men det vigtigste er at være konsekvent.

Læs også: Stor guide: Det skal du vide om kosttilskud

Er tidspunktet vigtigt, når jeg tager vitaminpiller?

Forskellige vitaminer virker på forskellige måder. Det betyder, at der er nogle overvejelser at gøre sig, når det kommer til hvornår det er bedst at tage vitaminpillerne, og om du skal spise dem sammen med mad eller ej.

Der er ingen klare svar på, hvornår man skal spise kosttilskud, da de virker forskellige. For eksempel skelner vi mellem vandopløselige og fedtopløselige vitaminer.

Det vigtigste er, at du ikke holder pause mellem de dage, du spiser kosttilskud, især hvis du tager dem for at dække en mangel.

Vandopløselige vitaminer

Lad os først se på de vandopløselige vitaminer. Disse er vores krop ikke i stand til hverken at producere eller lagre på egen hånd. Derfor er vi nødt til at få dem gennem dyre- og planteriget, og nogle gange fra supplerende kilder såsom kosttilskud.

Vandopløselige vitaminer omfatter C-vitamin og de fleste typer B-vitaminer.

Vandopløselig vitamin
Vitamin C og B er eksempler på vandopløselige vitaminer, som du ikke behøver at indtage sammen med mad.

Hvornår skal man spise C-vitamin?

Du kan trygt spise C-vitamin i den anbefalede mængde på ethvert tidspunkt af dagen. C-vitamin indgår naturligt i en række planteprodukter, såsom appelsiner, grapefrugt og citroner.

Kroppen er dog ikke i stand til at lagre C-vitamin. Derfor bør du få det i dig dagligt, ideelt set i små doser i løbet af dagen.

Hvornår skal man spise vitamin B?

Da B-vitamin kan bidrage til et normalt energistofskifte i kroppen, er det bedste tidspunkt at tage tilskuddet, når du vågner om morgenen. For eksempel er der undersøgelser, der siger, at B6 kan forstyrre søvnen og give livlige drømme.

Men det kan du undgå ved at spise dem om morgenen.

Vi tager blandt andet B-vitamin, da det kan være med til at mindske træthed og udmattelse (B3).

Der findes otte forskellige typer af B-vitaminer, og hver af dem har sin egen funktion i kroppen. Disse er:

 • tiamin
 • riboflavin
 • vitamin B6
 • niacin
 • biotin
 • vitamin B12
 • folsyre
 • pantotensyre

Det er generelt helt sikkert at tage flere B-vitaminer på samme tid. Mange producenter tilbyder udvalgte vitaminkomplekser, som er en kombination af den daglige mængde af hver type B-vitamin.

Fedtopløselige vitaminer

Vi har brug for fedtopløselige vitaminer i små doser. Imidlertid kan for store doser af fedtopløselige vitaminer være skadelige eller giftige for vores krop.

I de fleste tilfælde vil du få dækket dit behov for fedtopløselige vitaminer når du spiser en sund og varieret kost.

D-vitamin og solskin.
D-vitamin er et eksempel på fedtopløseligt vitamin, som du bør spise sammen med mad.

Eksempler på fedtopløselige vitaminer:

 • Vitamin A
 • Vitamin D
 • Vitamin E
 • Vitamin K

Det, der kendetegner denne gruppe af vitaminer, er, at de opløses i fedt. Derfor skal du helst spise dem sammen med et måltid, for at forbedre optagelsen.

Prænatale vitaminer

Prænatale vitaminer er vitaminer og mineraler beregnet til kvinder, der planlægger at blive gravide, er gravide og ammer efter fødslen.

For eksempel anbefaler de danske sundhedsmyndigheder at alle kvinder, der planlægger en graviditet, spiser et tilskud af folat (folinsyre) på 400 mikrogram dagligt samt i løbet af de første 12 uger af graviditeten.

Da folat er vandopløseligt, bør du tage det på tom mave.

Der findes også prænatale vitaminer, som kombinerer folinsyre med jern eller calcium.

Det anbefales at indtage disse sammen med mad for at undgå kvalme.

Andre kosttilskud

Vi har brug for både vitaminer og mineraler for at fungere optimalt. Mineraler, ligesom vitaminer, er også tilgængelige som kosttilskud. 

Nogle eksempler på mineraler er:

 • Jern
 • Calcium
 • Magnesium
 • Zink

Hvis din krop mangler nogle af disse mineraler, kan det være nyttigt at supplere med kosttilskud. Vær dog opmærksom på, at for meget af et mineral kan have en skadelig effekt.

Du bør spise mineraler sammen med maden, så mindsker du chancen for bivirkninger såsom maveproblemer.

Hvornår skal man tage multivitamin?

Det er lidt sværere at svare på, for multivitaminpiller indeholder både vand- og fedtopløselige vitaminer.

Det er bedst at spise en multivitamin sammen med et måltid for at øge optagelsen af ​​næringsstoffer. Derudover kan det mindske mave-tarmbesvær, som kan opstå, hvis du tager dem på tom mave.

Hvis du tager to eller flere piller hver dag, så overvej at dele dosis op for at hjælpe din krop med at absorbere næringsstofferne mere effektivt. Tag for eksempel en pille til morgenmad og en til frokost.

Opsummering: Hvornår er det bedst at tage vitaminpiller?

I denne artikel har vi lært, at nogle vitaminer bliver lettere optaget i kroppen, hvis du tager dem i forbindelse med et måltid. Og andre derimod bør du tage på tom mave.

Overordnet gælder det, at vandopløselige vitaminer kan indtages uden at kombinere med mad. Fedtopløselige vitaminer bør du derimod indtage sammen med et måltid.

Mineraler kan med fordel spises sammen med et måltid for at mindske risikoen for maveproblemer.

Det er også bedst, du tager dine vitaminer konsekvent, det vil sige på samme tidspunkt hver dag.

Kilder: