Hvilke kosttilskud skal man tage?

Med så mange forskellige kosttilskud til salg på nettet og i butikkerne er det nemt at fare vild: Hvilke kosttilskud skal man tage? Og er der vitaminer og mineraler, som er ekstra vigtige for os at få?

Hvilke kosttilskud skal man tage? Par der vælger kosttilskud
Der findes tusindvis af kosttilskud. I denne guide hjælper vi dig med at finde ud af, hvilke kosttilskud du bør tage.

Selvom du spiser en næsten perfekt kost, kan der være nogle vigtige vitaminer og mineraler, din krop mangler. Er du veganer, bør du for eksempel supplere med vitamin B12, calcium, jern og zink.

Er du bekymret for at få alle de næringsstoffer, du har brug for?

Heldigvis har vi gjort arbejdet nemt for dig.

Nedenfor har vi samlet en oversigt over de vitaminer og mineraler, du helt sikkert bør få i dig. Samtidig har vi også inddraget såkaldte specialiserede tilskud, da det er noget flere og flere interesserer sig for. Sidstnævnte gør det nemmere at nå specifikke sundhedsmål, såsom bedre søvn eller vægtkontrol.

Men lad os først se på vitaminer og mineraler. De er livsvigtige for os!

Essensielle vitaminer og mineraler 

I dag kender vi til 13 essentielle vitaminer. Disse er:

 • Vitamin A, C, D E og K.
 • Tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyre (B5), pyridoxin (B6), biotin (B7), folat (B9) og cobalamin (B12).

Vi skelner mellem vandopløselige vitaminer (såsom vitamin B og C) og fedtopløselige vitaminer (såsom vitamin D, A og E).

Vandopløselige vitaminer er kendetegnet ved at de ikke kan lagres i kroppen. Overskydende vitaminer vil hurtigt blive udskilt via urinen. Det betyder, at du har brug for en jævn forsyning hele dagen. Risikoen for overdosering er lille, da kroppen selv udskiller overskydende vitaminer.

Fedtopløselige vitaminer opbevares i kroppens fedtdepoter for at kunne bruges efter behov. Ergo behøver du ikke den samme faste forsyning, men faren for en eventuel overdosis er til stede.

Desuden findes der noget, der hedder kostmineraler. Det er uorganiske stoffer, der findes i jord og vand. Disse omfatter blandt andet jern, natrium, kalium, calcium og magnesium.

Hvilke kosttilskud bør man tage? Oversigt over essentielle vitaminer
Det vigtigste er at spise en sund og varieret kost, men mange får ikke den rigtige ernæring.

De fleste af os vil få dækket vores behov gennem en sund og varieret kost. Mange mennesker har dog for lidt D-vitamin i vintermånederne, mens andre har for lave niveauer af vitamin A. Du kan sagtens tage en blodprøve hos din læge for at tjekke, om du mangler essentielle vitaminer og mineraler.

Hvad er specialiserede kosttilskud?

Flere og flere ønsker at fokusere på specifikke aspekter af sundhed, som passer til den livsfase, man er i, og de sundhedsmål, man har. Derfor er der kommet et stort udvalg af såkaldte specialiserede kosttilskud.

Specialiserede kosttilskud kan bidrage til:

 • Led
 • Muskler
 • Hjerne
 • Fordøjelse
 • Knogler 
 • Søvn
 • Osv.

Prostata-sundhed 

For eksempel har man set, at nogle aktive ingredienser kan være særligt gavnlige for prostata. Et specialiseret kosttilskud skal så indeholde aktive ingredienser, der bidrager til en god prostatasundhed. Hvis du for eksempel skal spise kosttilskud til prostata, så sørg for, at det indeholder lycopen, da lycopen kan bidrage til:

 • At opretholde en normal og sund prostata
 • At reducere oxidativ skade på prostataceller og væv
 • At holde DNA’et intakt i prostatavævet

Ledd og muskler

Ydermere er der kosttilskud, der skal pleje led og muskler. Så er det en forudsætning, at tilskuddet indeholder aktive ingredienser, der er undersøgt. Der er lavet meget forskning på Boswellia serrata og ledsundhed:

Studier viser, at Boswellia serrata: 

 • Kan bidrage til komfortable led
 • Kan bidrage til at opretholde god hjertesundhed
 • Kan bidrage til at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet

Find gerne et kosttilskud, der indeholder Boswellia serrata, når du vælger kosttilskud til led.

Kvinde med ømme led
Læs grundigt om de aktive ingredienser, før du beslutter dig for et kosttilskud.

Vægtkontrol

Der findes også specialiserede kosttilskud til vægttab. Eksempler på aktive ingredienser, der er gavnlige for vægtkontrol, er Camellia sinesis, en type grøn te, der kan bidrage til vægtkontrol, forbrænding og til at reducere appetitten.

Læs også: Stor guide: Det skal du vide om kosttilskud

Opsummering: Hvilke kosttilskud skal man tage?

Som vi har set, er der 13 livsnødvendige vitaminer og mineraler, vi helt sikkert bør få den rigtige mængde af.

Vi har også set, at der findes en række specialiserede kosttilskud på markedet. Sørg for at vælge produkter fra veletablerede mærker. Hvis produkterne er fremstillet i overensstemmelse med Good Manufacturing Practice (GMP), kan du være sikker på, at de overholder en international standard, der sikrer, at varerne fremstilles og efterses i overensstemmelse med meget strenge kvalitetskrav.

Og husk: Den nemmeste måde at finde ud af, om du mangler vitaminer og mineraler, er at bestille tid hos din praktiserende læge og få taget en blodprøve!

Held og lykke!

Kilder: